Pijak lub Piegusek
Ciasto:
10 białek,
22 dkg cukru pudru
22 dkg wiórek kokosowych
22 dkg suchego maku
Ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać wiórki i suchy mak. Wymieszać i piec przez ok. 25-30 minut. Nie wyjmować z blachy.
masa budyniowa:
budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny np. Kasi.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć masło na pulchną masę i dodać budyń, ucierać na krem.
Krem wyłożyć na zimne ciasto kokosowo-makowe.
Dodatkowo:
herbatniki
mleko lub spirytus
Herbatniki namoczyć w alkoholu lub mleku i układać na kremie. Polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz