sobota, 1 marca 2014

Pijak, piegusek - czyli co zrobić z pozostałych białek

A oto pomysł na wykorzystanie 10 białek, które zostały nam z pączków. Szybki, prosty i smaczny placek. Zwany jest "Pijakiem" lub "Pieguskiem". Świetny sposób na wykorzystanie białek, które często zostają nie tylko po smażeniu pączków, ale i podczas świątecznych wypieków.

Pijak lub Piegusek

Ciasto:
10 białek,
22 dkg cukru pudru
22 dkg wiórek kokosowych
22 dkg suchego maku

Ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać wiórki i suchy mak. Wymieszać i piec przez ok. 25-30 minut. Nie wyjmować z blachy.

masa budyniowa:
budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny np. Kasi.

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć masło na pulchną masę i dodać budyń, ucierać na krem.
Krem wyłożyć na zimne ciasto kokosowo-makowe.

Dodatkowo:
herbatniki
mleko lub spirytus

Herbatniki namoczyć w alkoholu lub mleku i układać na kremie. Polać polewą czekoladową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz