Smaczne i piękne-
to można połączyć,
artystyczne torty Marty
m-ARTTORT-y
do obejrzenia:
Prosty przepis na
BISZKOPT
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić trzepaczką, lub mikserem na sztywną pianę. Tak, aby po odwróceniu miski nie wyleciała. Dodać żółtka i wymieszać, dodać cukier, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dosypać do masy, delikatnie mieszać! Pamiętamy, aby biszkopt mieszać zawsze w jedną stronę i delikatnie, aby ciasto nie opadło.
Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 45 minut. Nie otwierać w trakcie pieczenia, bo nam cisto oklapnie.
Ciekawostka: Aby biszkopt podczas pieczenia nie odszedł nam od brzegów blaszki i tym samym stał się nie ładny i zdeformowany, nie smarujmy tłuszczem boków blaszki, ani nie wykładajmy ich papierem do pieczenia. Wystarczy wysmarować dno,ciasto przyklei się do brzegów i dzięki temu biszkopt po wyrośnięciu będzie prosty i płaski, a od brzegów blaszki wystarczy odkroić go delikatnie nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz