środa, 12 listopada 2014

Chałwa

Domowa chałwa?

Tak i to w bardzo prosty sposób! 
Nie dość, ze prosta, to jeszcze smaczna i na pewno dużo zdrowsza niż kupiona w sklepie.

Oto co nam potrzebne:

ziarno sezamu i
miód

Ziarno sezamu (dowolna ilość, na początek proponuję dwie garście) wysypujemy cienko na suchą nagrzaną patelnię, lekko prażymy. Taki gorący i aromatyczny sezam wsypujemy do elektrycznego młynka do kawy i mielimy na miazgę. Zmielony sezam nam się sklei, ponieważ ma dużo oleju. Gotową masę przesypujemy do miseczki i dodajemy miód. Tyle, aby nam się masa ładnie połączyła i była konsystencji plasteliny(do tej porcji ok. 1-2 łyżki). Oczywiście można miodu dodać więcej lub mniej, w zależności czy lubimy słodsze czy mniej słodkie.
A sezam jest na tyle tłusty, że ładnie się sklei nawet z niewielką ilością miodu.
Chałwa jest już gotowa, można ją schłodzić w lodówce, albo zjeść od razu.

Taką chałwę można przygotować także z dodatkami. 
Np. dodać zmielone lub pokrojone orzechy, rodzynki, wiórka kokosowe, kakao, bakalie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz