piątek, 14 listopada 2014

Ciasto kruche

Często potrzebne do różnego rodzaju placków jako spód (np. do sernika), lub na ciasteczka, czy babeczki.
Podam dwa świetne przepisy, na których jeszcze nigdy się nie zawiodłam:

przepis I

Kruche na wszystko


3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
4 żółtka
4 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę posiekać dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Można użyć od razu, lub zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.


przepis II

Kruche ciasto:


4 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach, i dodać do mąki (albo posiekać drobno z mąką). Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.

Pieczenie

Kruche ciasto pieczemy w temp. 200 stopni C w zależności od grubości ciasta od 20-30 minut, a najdłużej 45 min. Najlepiej zajrzeć czy jest już ładnie zrumienione, ewentualnie można zrobić próbę patyczkiem (czyli włożyć w ciasto najlepiej patyczek od zapałki, jeśli po wyciągnięciu jest suchy, ciasto jest upieczone, jeśli ciasto jeszcze jest surowe to patyczek będzie się kleił).
Oczywiście jeśli ciasto kruche służy jako podkład np. do sernika  (który piecze się przeważnie 1,5 h) nie trzeba się martwić, że ciasto się przypali i śmiało można piec tyle czasu ile potrzebuje dany placek.

Jeśli zamierzamy robić babeczki, do ciasta należy dać mniej proszku do pieczenia, żeby babeczki za bardzo nie wyrosły (przecież mają być puste w środku, aby można było napełnić je nadzieniem). Do babeczek wystarczy jedna płaska łyżeczka proszku. Można też każdą babeczkę obciążyć fasolką lub grochem owiniętym w folię aluminiową, położonym w środku babeczki, na surowym cieście. Podczas pieczenia babeczka w tym miejscu nie będzie miała siły urosnąć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz