Royal Icing czyli Lukier Królewski jest znanym i docenianym przez cukierników materiałem wykorzystywanym do ozdoby ciasteczek, tortów i deserów.
Jest delikatny, smaczny i łatwo się go nakłada, szybko i ładnie zasycha tworząc idealną glazurę dla ciasteczek.
Nazwa może trochę przerażać początkujących kucharzy, ale po dokładnym zapoznaniu się ze składnikami lukru okazuje się, że jest to bardzo prosta receptura znana zapewne nawet przez nasze babcie.
Do przygotowania lukru potrzebne nam tylko:
500 g. cukru pudru
2 jajka średniej wielkości (będą potrzebne tylko białka)
łyżeczka soku z cytryny (lub octu).
Przesiej cukier puder do miski. Dodaj białka i sok z cytryny, a następnie ubij składniki. Jeżeli korzystasz z elektrycznego miksera pamiętaj aby miksować składniki na niskich obrotach przez ok. 4-5 minut. Jeśli używasz drewnianej łyżki ucieraj ok. 6-7 minut.
Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeżeli jest za gęsta dodaj kroplę soku z cytryny i mieszaj 1-2 minuty. Jak jest zbyt rzadki dodajmy cukru pudru. Lukier jest gotowy jeśli tworzy sztywny stożek.
Taki lukier można przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Lukier zanim się wykorzysta dobrze jest nakryć wilgotną ściereczką, ponieważ szybko wysycha.
Gotowy lukier można barwić barwnikami spożywczymi, lub naturalnymi sokami.
Na przykład:
czerwony uzyskamy dodając soku z buraczka ćwikłowego.
żółty lub pomarańczowy - dodając soku z marchewki
niebieski - sok z jagód
brązowy - dodając kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz