Dlatego już dzisiaj zamieszczam przepis na świąteczne pierniczki, ponieważ im dłużej poleżą, tym bardziej kruszeją i są smaczniejsze.
W moim domu pierniczki nie doleżą do świąt, bo mieszka tu za dużo łasuchów, ale i na to mam sposób.
Piekę naprawdę dużo słodkich pierniczków.
Pierniczki
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (ja daję margarynę)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno się go zostawić w lodówce, na jeden dzień i potem ponownie wyrobić. Ja jednak nie czekam tak długo i czasami wycinam pierniczki od razu. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polukrować.
Pierniczki piecze się krótko, ok. 15 minut, dobrze jest zajrzeć do piecyka, nawet po 10 minutach.
W następnym poście podam przepis na lukier!!!
CHATKA Z PIERNIKA
ciekawe czy mieszka w niej Baba Jaga???
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz