piątek, 7 listopada 2014

TORT DYNIOWY - CZEKOLADOWE CIASTO Z DYNIĄ






115ml maślanki

200g puree z dyni !!! 

170g masła

200g cukru 
4 jajka 
180g mąki pszennej 
75g kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli


!!! Puree z dyni najłatwiej jest przygotować, gotując obraną dynię (bez gniazda nasiennego oczywiście) w wodzie do miękkości. Później wystarczy dokładnie rozetrzeć widelcem.
Maślankę wymieszać dokładnie z puree z dyni.

Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodawać na przemian z maślanką do utartej masy maślano- jajecznej.
Masę przełożyć na dwóch tortownic (o średnicy 20cm), z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Piec po ok. 35 minut w 180 stopniach.

Ciasto nasączyć ponczem zrobionym z kawy (zaparzyć trochę kawy - może być rozpuszczalna, albo zbożowa) i przełożyć kremem.

Krem można przygotować wg własnego uznania, taki jak się lubi.
Może to być zwykła bita śmietana.
Dla przykładu podam przepis na krem z serkiem mascarpone


50g serka mascarpone
250g słodkiej śmietany 30- 36%

2 łyżki cukru pudru


Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz