115ml maślanki
200g puree z dyni !!!
170g masła
200g cukru
4 jajka
180g mąki pszennej
75g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
!!! Puree z dyni najłatwiej jest przygotować, gotując obraną dynię (bez gniazda nasiennego oczywiście) w wodzie do miękkości. Później wystarczy dokładnie rozetrzeć widelcem.
Maślankę wymieszać dokładnie z puree z dyni.
Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodawać na przemian z maślanką do utartej masy maślano- jajecznej.
Masę przełożyć na dwóch tortownic (o średnicy 20cm), z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Piec po ok. 35 minut w 180 stopniach.
Ciasto nasączyć ponczem zrobionym z kawy (zaparzyć trochę kawy - może być rozpuszczalna, albo zbożowa) i przełożyć kremem.
Krem można przygotować wg własnego uznania, taki jak się lubi.
Może to być zwykła bita śmietana.
Dla przykładu podam przepis na krem z serkiem mascarpone
50g serka mascarpone
250g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz