Gruszki w syropie
Gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne.
Po obraniu wrzucać do zakwaszonej wody aby nie ściemniały.
Zalewa: dałam na litr wody ok. 50 dag cukru (można dać więcej, albo mniej, wg upodobania). Całość zagotować i wystudzić (chociaż tak, by nie było gorące).
Taka ilość zalewy wystarczy na 6 słoiczków pół-litrowych.
Gruszki nałożyć do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika dać ok. 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Ja dodałam też goździki i anyż.
Słoiczki pasteryzujemy ok. 10 minut (uwaga, by nie gotować za długo, aby gruszki za bardzo nie zmiękły).
Tak przygotowane gruszeczki świetnie nadają się w zimie jako dodatek do deserów, ciast, babeczek, kremów, albo po prostu do zjedzenia w chłodny zimowy wieczór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz