czwartek, 1 stycznia 2015

Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe


Wspaniałe na karnawałową zabawę, na przyjęcie, imprezkę - jako słodka przekąska.



Ciasto:


2 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1/3 kostki masła

Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wylepiać nasmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Do każdej babeczki nałożyć cienko piankę. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i udekorować karmelizowanymi orzechami.

Pianka:


2 białka
1/3 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier kryształ i puder.


Karmelizowane orzechy:


15 dag orzechów włoskich
2 łyżki masła
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki miodu

Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną piankę upieczonej babeczki.


Ciekawostka:
Ja dodałam do karmelu trochę słodkiej śmietanki i smażyłam aż karmel zgęstnieje. Masa jest wtedy bardziej "krówkowa".




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz