Dla wielbicieli ptasiego mleczka to prawdziwie rajska uczta.
Warto spróbować!
Ptasie Mleczko
65 dag cukru
1/4 l wody
6 dag margaryny
15 dag masła
12 białek
5 dag żelatyny
1/4 szklanki mleka
sok z 2 cytryn
Z cukru i wody zagotować lukier - lukier powinien się lać ciągnącą nitką.
Margarynę i masło utrzeć razem na pulchną masę.
Białka ubić na sztywno.
Gotującym się lukrem sparzyć ubite białka i dalej ubijać, aż do przestudzenia masy. (Naczynie z białkami wstawiamy do drugiego naczynia z zimną wodą).
Dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłym mleku (ja proponuję dodać, gdy masa jest jeszcze ciepła, i żelatyna jest jeszcze ciepła - wtedy ładnie się połączy), gdy masa ostygnie dodawać po łyżce utarty tłuszcz i sok z cytryn.
Masę można wylać na cienki BISZKOPT, lub na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę zrobioną wg przepisu na opakowaniu, lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną.
Ja zdecydowanie wolę z czekoladą i bez biszkoptu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz