niedziela, 9 listopada 2014

Czeskie z masą orzechową

                                  Ciasto czeskie:




45 dkg mąki
20 dkg margaryny
łyżka cukru
3 łyżki gorącego mleka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko

Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać cukier, sodę, i pozostałe składniki. Zagnieść jak kruche.
Podzielić na 3 części i każdą upiec osobno ok. 10-15 minut.
Po wystudzeniu nasączyć ponczem (np. kawą rozpuszczalną) i przełożyć kremem.



Masa orzechowa:

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
25 dkg cukru pudru


Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce orzechy, ciągle ucierając.

Przełożyć kremem placki czeskie, a wierzch polać 




Zapraszam do obejrzenia Torów i Ciast Marty:

Moje ciasta


Moje Torty








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz