Ciasto czeskie:
45 dkg mąki
20 dkg margaryny
łyżka cukru
3 łyżki gorącego mleka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać cukier, sodę, i pozostałe składniki. Zagnieść jak kruche.
Podzielić na 3 części i każdą upiec osobno ok. 10-15 minut.
Po wystudzeniu nasączyć ponczem (np. kawą rozpuszczalną) i przełożyć kremem.
Masa orzechowa:
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
25 dkg cukru pudru
Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce orzechy, ciągle ucierając.
Przełożyć kremem placki czeskie, a wierzch polać
Zapraszam do obejrzenia Torów i Ciast Marty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz