wtorek, 25 listopada 2014

Szarlotka

Szarlotka


Wspierając polskich sadowników jedzmy nasze jabłka. 
Proponuję dzisiaj pyszny i prosty placek z jabłkami - tradycyjną szarlotkę.

Potrzebne nam będą jak wiadomo jabłka. Około 8 sztuk.
Oraz kruche ciasto - przepis znajdziemy tu:



Surowe kruche ciasto podziel na dwie części - 2/3 i 1/3.
Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Można posypać je teraz cynamonem.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukru (wg uznania, np. 2 łyżki). Są dwie wersje na przygotowanie masy jabłkowej:

I. Tak przygotowane jabłka smażymy ok. 10 minut, odparowując sok. Gdy trochę przestygną kładziemy na surowe ciasto.

II. Lub odstawiamy jabłka bez smażenia. Gdy puszczą sok, odciskamy i kładziemy na ciasto.


Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkujemy i wycinamy paski, układamy je w krateczkę na jabłkach.

Szarlotkę pieczemy 45 minut, a w razie potrzeby nawet do godziny.

Bardzo smaczna jest podawana na gorąco z bitą śmietaną i lodami, albo na zimno posypana cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz